Als je extra lang van je groenten wil genieten dan wil je fermenteren. Door het jaar heen geven we workshops waarin je met een kleine groep mensen leert hoe je groenten nog lekkerder kunt maken, langer houdbaar en voedzaam. We geven onder andere workshops in kimchi 🇰🇷 maken, asazuke 🇯🇵 en zuurkool.
Wat is fermentatie
Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen zoals gist of bacteriën koolhydraten, meestal suikers, afbreken in afwezigheid van zuurstof. Dit proces produceert verschillende bijproducten, waaronder vaak alcohol, zuren en gassen. Tijdens de workshops leer je hoe je de juiste omstandigheden creëert waarin het fermentatieproces kan plaatsvinden.
Fermentaties maken groenten langer houdbaar, wekken de eetlust op, ondersteunen je spijsvertering en stimuleren je darmflora. Veel van de vitamine C blijft tijdens het fermenteren in de groente, er wordt veel vitamine B geproduceerd en er worden vluchtige substanties gemaakt die de geur van het eten verbeteren.
Workshops
Voor de workshop oogsten we de groenten zoveel mogelijk uit de eigen tuin. We werken daarna als groep samen om de groenten te snijden en te verwerken, net zoals ze dat vroeger deden in families en gemeenschappen. Tijdens het maken van de fermentatie is er ruimte om kennis uit te wisselen met gelijkgestemden, delen we inzichten over verschillende fermentatietechnieken en proef je andere prikkelende fermentaties. Aan het eind van de workshop neem je je eigen creatie mee naar huis.
- De workshops duren ongeveer twee uur.
- Kosten € 50 per persoon (inc btw)
Volgende Workshop
30 januari 2025 Kimchi maken. In de avond, Arnhem.
Locatie en exacte tijdstip volgt. Inschrijven door een mail te sturen naar tuinderij@demijmering.nl. 5 Ã 10 deelnemers.
Type fermentaties
Kimchi 🇰🇷
Dit is de bekende inmaaktechniek uit Korea. Het is een combinatie van een groente, chilli peper (milde gochugaru uit Zuid Korea), knoflook, gember en zout. In Nederland kennen we het vooral met Chinese kool (poggi kimchi), maar de techniek kun je voor veel meer verschillende groentes gebruiken zoals koolrabi, wortel, savooiekool en zelfs bladgroenten.
Aan het einde van de workshop heb je in jouw lichtjes rood gekleurde handen je eigen pot kimchi die nog even mag door fermenteren en in je hoofd de kennis om het thuis ook te kunnen maken.
Als we poggi kimchi maken (de traditionele kimchi van in kwarten gesneden kolen) kun je de dag voor de cursus ook al aansluiten. De kolen leggen we namelijk een dag in pekel zodat ze de volgende dag klaar zijn om te gebruiken tijdens de workshop.
Asazuke 🇯🇵
Deze inmaaktechniek komt uit Japan. Het is een korte, snelle fermentatie die je tegelijk met het koken kunt doen en het resultaat direct bij je maaltijd kunt eten. Gefermenteerd eten (tsukemono in Japans) is een belangrijk onderdeel van de Japanse maaltijd. Het voegt zure, scherpe en of zoete tonen toe aan je eten en brengt ook een sprankel door zijn kleurigheid. Veel gebruikte groenten zijn komkommers, aubergine, radijs (daikon), kool en pruimen.
Aan het einde van de workshop heb je meerdere kleurrijke asazuke fermentaties die je direct kunt verorberen terwijl je de opgedane kennis aan het verwerken bent in je hoofd en darmen.
Zuurkool
Snijden, zouten en kneden. Zuurkool is waarschijnlijk de bekendste fermentatietechniek in Nederland. Makkelijk om onder de knie te krijgen en super gezellig om samen te maken. We oogsten de kolen uit de tuin en verwerken deze met specerijen en zout tot een verrassende smaken-mix. De bekendste zuurkool is met witte kool, maar je kunt het ook prima maken met andere soorten kolen. Of een mix!
Aan het einde van de workshop heb je een pot met zuurkool in de dop. Thuis mag de zuurkool nog lekker door fermenteren.